OBS:   Från och med 2016 utlyser Grafikverkstan Godsmagasinet inte något Västmanlandstipendium. Vi har istället ett Krausestipendium, som två konstnärer har fått hittills:  Pernilla Jansson från Smedjebacken, Maev Lenaghan från Gallway, men numera stockholmare. Krausestipendiet delas ut oregelbundet och går inte att söka. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Västmanlandstipendiet 2015 tilldelades Mattias Berglund som är född och uppvuxen i Västerås, där han fortfarande bor. Han är illustratör/formgivare, har studerat informativ illustration på Mälardalens högskola i Eskilstuna och även gått ett år på Västerås Konstskola. Han är välkommen till oss i Uttersberg för en arbetspeiod i början av 2017.


Västmanlandsstipendiet innebär två veckors arbetsvistelse i Uttersberg, som gästkonstnär i  Grafikverkstan Godsmagasinet. Arbetsperioden äger rum under våren 2016 - datum fastställs i samråd med stipendiaten. Målgrupp är konstnärer som är i början av sin yrkesverksamma bana, är verksamma i Västmanlands län, har sina rötter här eller på något annat sätt har anknytning hit. Erfarenhet av att arbeta med grafiska tekniker är inget krav. Ansökan sker på hösten året innan vistelsen.


Tack vare medfinansiering genom Landstinget Västmanland har Grafikverkstan Godsmagasinet haft möjlighet att dela ut stipendiet årligen sedan 2012.

Förra årets stipendium gick till Marcus Ivarsson och Anna Törrönen, som fick en arbetsperiod var under våren 2015. De är båda boende i Västerås, har tidigare gått på Västerås konstskola och är båda drivande krafter bakom den nystartade kulturföreningen Ytan, med förankring i Västerås.
Marcus Ivarsson har frilansat som illustratör sedan år 2000 och medverkat i många antologiböcker. Han ställde ut på Galleri Kaz i Västerås 2010, på Västerås Konstmuseum 2011 med utställningen ”Ragnarök” och har också medverkat i en rad samlingsutställningar, bland annat i ”Seriernas värld” på Örebro läns museum 2009. Anna Törrönen är utbildad vid Konstakademien i Åbo och hon tog sin masterexamen på The Academy of Fine Arts and Design i Ljubljana, slovenien 2010. Hon har ställt ut regelbundet i både Sverige,Finland och Slovenien sedan 2005. Hennes arbeten spänner över ett brett register - allt ifrån performance och platsrelaterad konst till teckning, måleri, objekt och fanzines.  

  torrnålsdragspelsbok av Marcus

   och ett mäktigt karborundumtryck av Anna, 8 x 7,5 cm

2013 gick stipendiet till Christine Karlsson från Västerås. Hon bor sedan ett par år tillbaka i Stockholm, där hon gick ut den tvååriga konstutbildningen på Grafikskolan förra våren. Som avgångselev tilldelades hon Ann-Margret Lindells stipendium på Grafikens Hus i Mariefred.
Sitt arbete hittills beskriver hon kortfattat så här: "Jag har försökt närma mig, bearbeta och förklara förhållandet och motsägelserna mellan liv och död, sorg och hopp, stillastående och rörelse. Ibland på ett sätt som tillåter det statiska, ibland på ett sätt som protesterar mot det slutgiltiga."

Christine Karlsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

År 2012 gick stipendiet till Emma Mohlin från Västerås, som framför allt ägnade sig åt att arbeta med relieftryck och handsatt text under sin arbetsperiod i verkstan våren 2013.

Emma Mohlin